بانکداری الکترونیک از نظر خیلیها تنها شامل بانکداری اینترنتی میشود درحالی که مفهوم بانکداری الکترونیک بسیارگستردهتر است.
شاخههای بانکداری الکترونیک برحسب نیازهای بازار بانکداری الکترونیک شامل موارد زیر میباشد:
- بانکداری اینترنتی
بانکداری اینترنتی را استفاده بانکها از اینترنت برای ارائه خدمات بانکی به مشتریان و استفاده مشتریان از اینترنت برای ساماندهی، کنترل و انجام تراکنش بر روی حسابهای بانکی خود تعریف میکنند. این نوع از بانکداری الکترونیک بیش از سایر انواعش شناخته شده میباشد و مورد استفاده قرار میگیرد.
- بانکداری مبتنی برتلفن همراه وفناوریهای مرتبط با آن
موبایل بانکینگ، یکی از خدمات بانکداری الکترونیکی است که به مشتریان این امکان را میدهد تا از طریق این سامانه بتوانند از تلفن همراه خود جهت انجام امور بانکی استفاده نمایند. با استفاده از خدمات موبایل بانکینگ مشتریان بانک میتوانند با استفاده از دستگاه تلفن همراه خود، بصورت شبانهروزی به اطلاعات حساب بانکی خویش دسترسی داشته و همچنین به انجام عملیات انتقال وجه به کارت، حساب دیگری و یا پرداخت قبوض اقدام نمایند. از جمله خدمات بانکی مبتنی بر موبایل در ایران میتوان به مواردی همچون امکان دریافت انواع اطلاعات مربوط به حساب مشتری، خرید از فروشگاهها، پرداخت هزینهها در هتلها و سایر مراکز خدماتی، مشاهده وضعیت بازار اوراق بهادار و انتقال خرید و فروش اوراق بهادار از طریق تلفن همراه اینترنت، خدمات چک و امکان پرداخت انواع قبوض از طریق تلفنهای همراه در قالب موبایل بانک اشاره کند.
- بانکداری تلفنی
خدمات تلفن بانک در کشور ما با 2 سبک موجود است:
- خدماتی که با شماره حساب و رمز حساب کار میکنند که این خدمات تنها برای حسابهای همان بانک است.
- خدماتی که با شماره کارت شتاب و رمز دوم کارت کار میکنند ولی این خدمات معمولا برای تمام کارتهای شتاب است.
- سرویسهای اصلی تلفن بانک
دریافت موجودی، دریافت سه گردش، ارسال صورت حساب با نمابر، پرداخت قبض، دریافت اطلاعات وام خود (در برخی از تلفن بانکها)، پرداخت فیش بیمه، غیر فعال کردن کارت شتاب همان حساب، تغییر رمز حساب ( در برخی از بانکها رمز تلفن بانک و همراه بانک یکی است).
- بانکداری مبتنی بر نمابر
در این نوع ازبانکداری اطلاعاتی چون موجودی حساب، وضعیت پرداخت اقساط چک و... از طریق سیستم نمابر ارسال میشود. این سیستم ازمدتها قبل از طریق برخی از مطرح ترین بانکهای کشور ارائه گردید اما به دلیل عدم دسترسی عموم مردم به نمابر چندان مورد استقبال قرار نگرفت و همه گیر نشد.
- بانکداری مبتنی بر دستگاههای خودپرداز
این نوع از بانکداری بیش از سایر انواع بانکداری الکترونیک در کشور مرسوم شده و با وجود مشکلات دستگاههای خود پرداز اغلب مردم یک یا چند کارت بانکی دارند و از آن استفاده میکنند. دستگاههای خودپرداز علاوه بر ارائه وجه نقد خدماتی چون: اعلام موجودی، اعلام 10گردش آخر حساب، پرداخت قبوض، ارائه رمز دوم، تغییر رمز، فروش کارت شارژ و ... را ارائه میکنند.
- بانکداری مبتنی بر پایانههای فروش
پایانههای فروش یا دستگاههای پوز در اغلب فروشگاهها حضور دارند و جایگزین مناسبی برای وجه نقد شدهاند علاوه بر این از طریق این دستگاهها هم میتوانید موجودی حسابتان را چک کنید و کارت شارژ خریداری کنید.
- بانکداری مبتنی برشعبه های الکترونیکی
شعبههای الکترونیک یا 24 ساعته که توسط برخی بانکها راه اندازی شدهاند در طی 24 ساعت شبانه روز به ارائه خدمات بانکی در بستر بانکداری الکترونیک میپردازند و مسلما در این شعبات نیروی انسانی کمترین دخالت را دارد.
منبع: سایت بانکی